Sonbahar mevsimine adım attığımız bu dönemlerde, havaların değişimi ile birlikte birçok riske kapılarımız açık hale gelmeye başlıyor. Çeşitli hastalıkların oluştuğu bu dönemde grip, kızamıkçık, su çiçeği, alerjik durumlar görülebilmektedir. Yaz ile sonbahar geçişlerinde ise değişen hava şartlarından dolayı bu tip hastalıklarla daha sık karşılaşılmaktadır.
Günümüzde de hala etkisi altında olduğumuz koronavirüs ile birlikte tüm gribal enfeksiyonlar öksürük, aksırık, temas ile çevreye yayılan mikropların solunumu sonucu birçok kişiye bulaşabilmektedir.
İçindekiler:
- Hastalıklara Karşı Önlemler Alın
- Sağlıklı Beslenin
- Enerjinizi Kaybetmeyin
- Anne Adaylarına Sonbahar Önerileri
Hastalıklara Karşı Önlemler Alın
Sonbahar mevsiminin de geçiş mevsimi olması nedeniyle, anne adaylarının dikkat etmeleri gereken ilk etken, hasta kişilerle aynı ortamda bulunmaması olacaktır.
Mikroplar, aynı bardaktan su içme ya da el sıkışma gibi temaslarda bulaşma göstermezler. Kalabalık ve havasız ortamlar, mikrobun yayılmasında büyük rol oynamaktadır. Mikroplardan ve hastalıklardan korunmak amacıyla aşı yaptırmayı düşünüyorsanız, gebeliğin 13. haftasından itibaren ve doğuma kadar ilerleyen süreçte, gebeliğin sonbahar ve kış aylarında grip aşısı yaptırmaktan kaçınmanız gerekmektedir.
Bununla birlikte, anne adaylarının sonbahar mevsiminde artış gösteren hastalıklara karşı en iyi korunma yönteminin su olduğunu belirtmekte fayda var.
Ateşli ve enfeksiyon içeren hastalıklar için en doğal ilaç sudur. Günde 12 ila 15 bardak su içmeyi ihmal etmemeniz gerekir.
Sağlıklı Beslenin
Grip mevsimine girilen ve çoğu zaman salgınların görüldüğü sonbahar mevsiminde, gebe kadınların enerjilerini toparlamak ve hastalıklardan korunmak için beslenmenin yeri oldukça büyüktür.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve artan protein ihtiyacını karşılamak için yumurta tüketimine özem gösterilmelidir.
Yumurtayı gebeliğiniz süresince her gün tüketmenizde hiçbir sakınca yoktur. Haşlanmış, rafadan ya da özellikle C vitamini değeri yüksek sebzelerle birlikte yapılan omletleri tüketmek, sonbahar mevsiminde gribi önleyici etkenler arasında etkili bir rol oynar. Bunlarla birlikte ıspanak, sopan, yeşil biber, pırasa, kabak, karnabahar gibi sebzeler ile de omletler yapılabilir, ayrıca bu sebzeler ile çorbalar tüketilebilir.
Enerjinizi Kaybetmeyin
Sıcak yaz günlerinden sonbahar mevsimine doğru geçerken vücudunuzu mevsim geçişine hazırlayarak, gebeliğinizde yaşadığınız yaz enerjisi ile sağlığınızı kaybetmemeye dikkat edin.
Anne Adaylarına Sonbahar Önerileri
- Uykunuz için bir düzen oluşturun.
- Düzensiz bir uyku süreci geçirmeniz, ertesi günün yorgun geçmesine neden olacaktır.
- Beslenmenize özen gösterin. Sonbahar mevsiminde tüketilen besinlerin hazmedilmesi, yaz mevsiminde tüketilen besinlere oranla daha zordur.
- Yoga, plates, yürüyüş ve gebeliğinizi riske sokmayacak diğer sporlara zaman ayırmaya çalışın.
- Enfeksiyonel hastalığı olan kişilerle aynı ortamda bulunmamaya özen gösterin. Zorunlu kaldığınız durumlarda ise mesafeli durmaya dikkat edin.
- A vitamininin savunma sistemini güçlendirmede oldukça etkili bir rolü olduğunu belirtmekte fayda var. A vitamini içeren besinlerin belirli ölçüde tüketimine dikkat ederek, savunma sistemimizi hastalıklardan korumaya çalışın.