Anne - Çocuk

Gebelikte Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler 

Gebelikte Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler 

Bebeklerin ve annelerin artan ihtiyaçlarını karşılamak için vücuttaki kan miktarı ve kalbin bu kanı vücuda gönderme işi artar. Kalp normalde dakikada 60100 atım arasında atar, ancak bu sayı hamilelik sırasında 10-15 atım kadar artar. Kanamayı önlemek için pıhtılaşma mekanizması da hızlandırılır. Hamileliğin son birkaç ayında sırt üstü yattığınızda, rahminiz büyür ve sırtınızdaki vena kavaya baskı yapar. Bu, kan basıncının düşmesine ve bebeğe giden kan akışının azalmasına neden olabilir. Bu nedenle son birkaç ay uyumak, uzanmak ve dinlenmek tavsiye edilir. Bebek sol tarafta ise bebeğe daha fazla oksijen verilir.

Hamilelik sırasında hücreler arasında biriken suyun birikmesinden kaynaklanan ödem, hamileliğin sonlarına doğru bacaklarda görünür hale gelir. Sol tarafa yatmak kan akışını hızlandırır ve vücuttaki fazla suyun atılmasını kolaylaştırır.

Boşaltım Sistemindeki Değişiklikler

Hamilelikte vücuttaki kan miktarı ve vücuttan atılan atık ürünlerin miktarı arttığında böbrekler fazla mesai yapar. Ayrıca mesaneye baskı yapan uterusun büyümesi sık idrara çıkma dürtüsüne yol açar. Özellikle hamileliğin ilk ve son üç ayında sık idrara çıkma artar. Sık idrara çıkma ile idrar yaparken yanma hissi yaşarsanız tıbbi yardım alın.

Sindirim Sistemi Değişiklikleri

Östrojen ve progesteron hormonunun etkisi altında hamile kadınların diş etlerinde şişme ve kanama görülür. Ağızdaki salgıların özelliklerindeki değişiklikler nedeniyle çürük oluşabilir. Karın kasları gevşer ve yavaşlar. Bebek mideye baskı yapar.

Sonuç olarak, mide asidi artar, yavaşlar ve üst mide kapağı gevşer, bu da yemek borusuna kaçabilir ve boğazda yanma hissine neden olabilir. Bu duruma gebelik regürjitasyonu denir. Bu durum bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Artan progesteron hormonları ve bebeğin bağırsakları üzerindeki baskı, bağırsağı yavaşlatabilir ve kabızlığa ve karında şişkinliğe neden olabilir.

İskelet Sistemindeki Değişiklikler

Hormonların etkileri eklemleri ve kasları gevşetir. Rahim veya bebeğin ağırlığı vücudun ağırlık merkezini değiştirdiğinde bel ve sırtta ağrılar meydana gelebilir. Cilt değişiklikleri ten renginin koyulaştığını görebilirsiniz. Meme başı, çevresi ve dış cinsel organlar kararmıştır. Karın ortasında koyu bir çizgi olabilir. Yüzde hamilelik maskesi adı verilen bir yama olabilir. Cilt terini ve yağ bezlerini artırır. Saçlar kuru, parlak ve canlı hale gelebilir. Saç daha belirgin hale gelebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu