Zencefil Nedir ? Zencefil Faydaları

Zencefil Nedir ? Zencefil Faydaları

 

Zencefil, daha çok ekvatora yakın iklimlerde yetişen bitkilerden bir tanesidir. Yumru köküne sahip olan zencefilin, genelde toprağın arlında olan 15-25 santimetre arasında kökleri bulunmaktadır.

Ülkemizde ancak deneme amaçlı üretilen bu bitkinin şartları ülkemiz iklimlerine uygun değildir. Özellikle Asya, Çin, Hindistan, ve Arabistan’da üretilen zencefil bitkisi, bu ülkelerde ve yörelerde her çeşit bitkisel şifa ilaçlarında kullanılmaktadır. Özellikle Çin ve Hindistan’da 2000 yıllık bir geçmişi olan bitkidir. Çin’de genellikle bu bitki, hazımsızlıklarda ve çeşitli mide rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Hindistan’da ise çeşitli eklem ve kemik rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.

Zencefilin özelliklerinin yanında dünya’da en çok aranan baharatlar arasında olduğunu da söylemek gerekmektedir. Bitkinin bu denli aranmasının en büyük nedenleri arasında soğuk algınlıklarına iyi gelmesinde gizlidir.

Son Olarak; zencefil Asya’da en azından 4,400 yıldır kullanılan iyi bir baharat ve iyi bir destekleyici şifahi bitki türüdür. Tropikal iklimlerin bereketli topraklarından bütün bir dünyaya armağandır zencefil.

Zencefil bitkisinin genel yapısından bahsetmek gerekirse, yumru şekline benzeyen birbirine geçmiş yuvarlaklardan oluşan bir köke sahiptir. Bu kökler yerin en az 15-25 CM altında bulunmaktadır. Zencefil bitkisinin kökleri, denizdeki dalgaların birbirine geçmesi gibi görünmektedir. Bitkinin gövdesi birbiri içerisine geçmiş yivri yapraklardan oluşmaktadır.

Etken Maddeleri nelerdir?

Bitkinin bu denli sağlığa iyi gelmesinin altında yatan etkenler, yapraklarının ucunda bulunan yağlardır. Yapısında fenol bileşenleri de bulunan bu bitki içerdiği nişasta, kalsiyum ve C vitaminleri ile de sağlığa iyi gelmektedir.

Kullanıldığı yerlerden bazıları.

 

Exit mobile version