Topluluk Önünde Konuşma

Topluluk Önünde Konuşma Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Araştırmalara göre her dört insandan birinde topluluk önünde konuşma kaygısı vardır. Bu kaygı kimisinde ileri derecede bulunmakta kimisinde ise normal derecede olmaktadır. Kaygıyı tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir fakat kişisel gelişim bakımından olumsuz etkilerini en aza indirmek mümkündür. Çünkü normal ölçüde kaygı; işinizi daha özverili, daha başarılı ve sıkı çalışarak yapmanıza sebep olabileceği gibi fazlası da kaygı bozukluğunun bir getirisi olarak odaklanamama, motivasyon düşüklüğü, kötü ruh hali gibi durumlara sebep olarak enerjinizi düşürecektir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

Konuşma Öncesi

Öncelikle konuşma yapacağınız konu hakkında yeterli bilgi birikimine sahip olmak ve bu konu hakkında yararlanacağınız kaynaklarınızın olması gerekmektedir. Bunun için konuşma öncesinde ele alacağınız konu üzerine çalışmak, kendinize ait notlar tutmak, güzel bir sunum hazırlamak önemlidir. Sunum hazırlarken ise dikkat etmeniz gereken şeylerden bir tanesi sunumunuzu hazırlarken kelime kalabalıklarından kaçınmanız ve sunumunuzu bol bol konuyla alakalı görsellerle desteklemektir. Konuşma öncesi yararlanacağınız kaynakların hazırlığı sona erdikten sonra prova yapmanız büyük önem taşımaktadır. Kamera karşısında seyircilere anlatıyormuşçasına yapacağınız provalarınızı kayıt edip, sonrasında kayıtlarınızı izleyerek hatalarınızı tespit etmeniz onları iyileştirmenizi sağlayacaktır.

Prova anında kendiniz için sunum kartları hazırlayıp ilk provalarınız için onlardan yararlanabilirsiniz. Konuşacağınız konuları içselleştirdikten sonra ise sunum kartlarını kullanmayı bırakmalı ve doğaçlama hareket etmelisiniz. Konuşma günü geldiğinde sahneye çıkmadan önce dikkat etmeniz gereken diğer bir husus ise konuşmayı yapacağınız mekâna daha önceden gitmek ve alanı tanımaktır. Bilgisayar, mikrofon ve sunum gibi sahnenizde size yardımcı olacak temel şeyleri bizzat kontrol etmenizde fayda vardır. Sahneye çıkmadan önce gazlı içecekler tüketmekten, fazla sıvı almaktan ve ağır yemekler yemekten kaçınmak gerekir. Son olarak da sahneye çıkmanıza az bir süre kala nefes egzersizleri yapmanız size sahne anında kolaylık sağlayacaktır.

Konuşma Esnasında

Sahneye ilk çıktığınız vakit kendinize birkaç dakika süre tanıyın. İlk dakikaları değerlendirmek önemlidir. Seyircilere göz gezdirin, yavaş ve sakin nefesler alın, vücudunuzun o atmosfere uyum sağlamasına izin verin. Yine de heyecanınızı minimum seviyeye indirmeyi başaramadıysanız konuşmaya heyecanınızı seyircilerle paylaşarak girmeyi deneyin. Sahnede farzla hareket etmemeye özen gösterin. Abartılı el hareketlerinden kaçının. Sürekli mikrofon, kağıt, kalem gibi objelerle oynamak da seyircinizin dikkatini dağıtacaktır.

Yapacağınız en büyük hata sunumunuzu olduğu gibi okuyarak seyirciye aktarmak olacaktır. Cümlelerinizi çok uzun ve art arda kurmaktan kaçının. Konuşmalarınızda kısa ve anlamlı hikayeler kullanın. Bu seyircilerinizin hayal gücünü harekete geçirerek konuşmanızdaki heyecanın kaybolmamasına yarayacaktır.

Konuşma Sonunda

Konuşmanız sona erdiği zaman seyircilere teşekkür etmeniz ve onlardan sorular almanız konuşma boyunca çizdiğiniz imajınızı daha da güzelleştirecektir, Bu yüzden teşekkür etmeyi ve seyircilerinizle iletişim halinde kalmaya özen gösterin.

 

Exit mobile version