Teknolojinin zararları ve yararları konusunda hemen bilgi edinmek için bu yazıyı okumalısınız!
Teknolojik gelişmelerin de büyük etkisiyle insanlar artık birbirlerine daha bağlı. Daha bağlı ifadesini hemen sıcak bir iletişim olarak algılamayın. Bu ifade daha çok sosyal medya ve iletişim mecralarından dolayı zorunlu bağlılık olarak kabul edilebilir. Her ne kadar teknoloji, insanların yaşamları için büyük bir avantaj sağlasa da bazı zararlarından bahsetmek mümkün. Bu yazıda teknolojinin zararları konusuna daha yakından bakacağız.
Yoğun sosyal medya kullanımı ve mobil cihazlarla vakit geçirme dolayısıyla artık daha fazla göz yorgunluğu ve odaklanma problemleri görülüyor. Bunların yanında depresyon gibi psikolojik sorunların da artış gösterdiği söylenebilir. Bununla birlikte normalden fazla teknoloji kullanımı, gelişim çağında olan çocuk ve gençler üzerinde daha fazla olduğundan etkileri de bu yaş düzeylerinde daha görünebilir durumda.
Teknolojinin Psikolojik Zararları
Teknoloji kullanımı her ne kadar olumlu sonuçlarla her geçen gün daha çok karşımıza çıkıyor olsa da aşırı kullanımda birtakım fiziksel ve psikolojik zararlarından söz etmek mümkün.
- Yapılan bazı araştırmalara göre sosyal medyayı aktif olarak kullananların daha az kullananlara göre kendilerini gerçek yaşamdan daha fazla soyutladıkları görülüyor. Bu sosyal iletişim becerilerinin zayıflamasına neden olan başlıca faktörlerden biri. Bunu yenmek için sosyal medya kullanımını sınırlamak etkili bir çözüm olabilir.
- Sosyal medyada alınan tepkiler, çocuk ve gençlerin psikolojileri üzerinden son derece önemli etkilere sahip. Olumlu tepkiler alanlar yoğun mutluluk yaşarken olumsuz tepkilerde ise depresyon ve anksiyeteye varan olumsuz sonuçlarla karşılaşılıyor.
- Çok fazla teknolojik cihaz kullanan gençlerde kimi zaman gerçek yaşam ile sanal yaşamı ayırt etme becerileri zayıflama eğiliminde olabiliyor.
- Ekran süresi fazla olan çocuklarda odaklanma konusunda da ciddi problemler görülebiliyor.
Teknolojinin Fiziksel Zararları
Teknoloji kullanımının abartılması neticesinde psikolojik zararların yanında fiziksel zararlardan da bahsetmek mümkün. Bu zararlardan bazılarını şöyle özetleyebiliriz:
- Bilgisayar ya da telefon başından kalkmayan bireylerde yoğun kullanıma bağlı olarak göz problemleri görülebiliyor. Göz yorgunluğu, kuruluk ve bulanık görme gibi problemler, bunlar arasında en sık görülenleri.
- İskelet sistemine fazla yük bindirmek ve düzgün oturma pozisyonunda olmamak gibi sorunlar da ilerleyen aşamalarda bel, baş ve boyun ağrılarına dönüşebiliyor. Uzun süreli ekran kullanımlarını önlemek için gözleri dinlendirmek en hızlı çözüm yollarından biri. Amerikan Optometrik Derneği tarafından önerilen 20-20-20 kuralını uygulamak da bir çözüm olabilir.
20 dakikada bir 20 saniye boyunca 20 feet (6 metre) uzağa bakmak şeklinde uygulanabilir.
- Uzun süreli ekran kullanımları uyku bozukluklarına da yol açar.
- Bağırsak problemleri, sindirim problemleri ve yeme bozuklukları da yoğun teknoloji kullanımına bağlı olarak gelişebilir.
Özellikle çocukların ve gençlerin yoğun teknoloji kullanımını engellemek için çaba göstermek son derece önemlidir. Bunun için anne-baba olarak ekran süresini sınırlamak ya da reklamsız ve pedagog onaylı uygulamalara/oyunlara yöneltmek mantıklı olabilir.
Çocuklarını önemseyen 10 milyondan fazla ailenin birincil tercihi olan MentalUP, günlük sadece 20 dakikalık egzersizlerle çocukların zihinsel becerilerini güçlendiren bir uygulama. Pedagog onaylı, reklamsız Yararlı Çocuk Gelişimi Uygulaması MentalUP’ı inceleyin
- Fiziksel aktivitenin azalması neticesinde ilerleyen yaşlarda obezite, kalp, tansiyon gibi hastalıklara da davetiye çıkartır.