Organlara Kaçan Yabancı Cisimlerden Kurtulma
Organlara Kaçan Yabancı Cisimlerden Kurtulma
Yabancı cisimlerin göze, kulağa, buruna ve boğaza kaçması özellikle çocuklarda görülür. Oyuncak parçaları, tokalar, boncuklar, bozuk para gibi cisimleri oyun oynarlarken ağızlarına, burunlarına veya kulaklarına kaçırmalarıyla acil durumlara neden olurlar. Erişkinlerde bu duruma genelde kaza ile şakalaşırken ya da herhangi bir rahatsızlık varsa rastlanır.
Kulağa kaçan yabancı cismi çıkarma
Nohut, mercimek gibi gıdalar yanında boncuk tarzı yuvarlak maddeler, böcekler, bitki parçaları vb. kaza ile kulağa kaçabilir. Bazen kulak temizlemek için kullanılan kulak çubuklarındaki pamuk, çöplerde kulakta kalır. Böcekler özellikle ses ve hareketleriyle kulakta fazlasıyla rahatsızlık verir. Tahıl ve kuru baklagiller kulakta şiştiği için çıkarılması güçleşir. Kulaktaki yabancı cisim için sivri ve uzun cisimleri kullanmak yanlıştır ve beklenmedik sonuçlar doğurabilir. Kulak yere bakar durumdayken kulak kepçesi küçük çocukta geriye, aşağıya büküle büküle geri ve yukarı çekilerek cisim çıkartılmaya çalışılır. Kulağa sokulan bazı aletlerle cismin arkasına geçilerek dışarı çekilebilir. Aspiratör ile vakum yardımıyla çekilebilir. Mikroskop yardımıyla çeşitli tutacaklarla çıkarılabilir. Böceklerin çıkarılması için ışık tutulması yeterli olabilir. Yabancı cisim çıkarılamazsa hastane en doğru karardır.
Buruna kaçan yabancı cisim
Çocuklarda sık görülür. Genelde nesnenin olduğu tarafta iltihaplı burun akıntıları görülebilir. Buruna ince ve sivri herhangi bir şey sokmamak gerekir. Yabancı cismin olduğu tarafın karşısındaki burun köküne bastırılarak kişinin sümkürtülmesi gerekir. Yine aspiratör ve vakum yardımıyla alınabilir. Cisim çok derindeyse ileri itip, ağza düşürerek çıkarılabilir. Ama bu, cisim çocuğun soluk borusuna kaçma olasılığı nedeniyle, deneyimli ellerce uygulanmalıdır.
Boğaza kaçan yabancı cisim
Ulaşılabiliyorsa elle, boğaza kaçan yabancı objeden kurtulur. Eğer kişi çocuksa baş aşağı tutulur, yetişkinse kürek kemiklerinin arasına vurularak yardım edilmeye çalışılır. Nefes alamayacak konuşamayacak durumdaysa, dudaklarda morarma başladıysa acilen müdahale için hastaneye gidilmelidir.
Yabancı cisimlerin yutulması
Yutulan cisim küçük ve düzgün kenarlıysa kendiliğinden çıkacağı için müdahale gereksizdir. Sivri, batan, kesici bir cisim ise derhal hastaneye nakil gerekir.
Gözde yabancı cisim:
Özellikle çocuklarda sıkça rastlanır. Çocukların yanı sıra işçilerde de görülür. Çocuklar açık havada oynarken gözlerine bitki veya toprak parçacıkları kaçar. Metal kesimi veya sıva işinde çalışan işçilerde de metal ve sıva parçacıkları gözlerine kaçar. Bu durum gözlerde batma, yanma, sulanma, kaşıntı ve ovalamaya bağlı olarak kızarıklık görülür. Herhangi hatalı müdahale göze zarar verebilir ve yabancı cismin çıkarılmasını zorlaştırabilir. O yüzden kişinin gözlerini ovalaması engellenmeli göz bol suyla yıkanmalı ve gözlerini kapatıp cismin gözyaşıyla çıkmasını beklemeli. Cisim bu şekilde çıkmıyorsa, temiz bir bez parçasının kenarıyla alınmaya çalışılmalı. Pamuğu bu işlem için asla kullanmamanız gerek. Eğer hala yabancı cisimden kurtulamadıysanız, bir hastaneye başvurmanız gerekli