Sağlıklı Yaşam

Migren Nedir? Kadınlarda Neden Görülür

Migren Nedir? Kadınlarda Neden Görülür

 

Migren, tam nedeni bilinmemekle birlikte birçok etkene bağlı olarak ortaya çıkan bir baş ağrısı türüdür. Alın, şakak ve başın çeşitli bölgelerinde kişinin gün içerisinde onu çok zorlayan, yaşam kalitesini düşüren şiddetli ağrılar şeklinde de kendini gösterdiği bilinen migren hastalığı farklı evrelere sahiptir. Bunlar; Pordrom, Atak, Aura, Postdromedir. Migren bu evrelerin her birinde farklı belirtilerle kendini göstermektedir.

Migren Nasıl Tedavi Edilir?

Migren ayda yedi defanın üzerinde baş ağrısı nöbetleri şeklinde kendini gösteriyorsa bu durum artık kronik bir hal almıştır ve geç kalınmadan migren tedavisi için doktorunuza başvurmalısınız. Migren tedavisi kişi den kişiye değişen şikayetlere baş ağrısına eşlik eden farklı rahatsızlıklara göre değişmektedir. Bu yüzden tam bir tedavi seyri aktarmak çok mümkün değildir. Bazı hastalarda migren kendini baş dönmesi kusma halsizlik ile birlikte gösterirken, bazı hastalarda nörolojik bir takım bozukluklarla kendini gösterebilir Tedavi süreci de bunlara bağlı olarak değişir.

Migren Neden Olur?

Migren değişen yeme içme alışkanlıkları durumunda, vücudun hormon dengesinin değişmesi durumunda farklı nörolojik bozuklukların da sebep olduğu çok fazla tetikleyiciye sahiptir.

Migrenin Belirtileri Nelerdir?

Migrenin belirtileri genellikle yirmili yaşlarda ve sonrasında kendini gösterir. Farklı evre ve aşamalarına bağlı olarak migren belirtileri değişebilir. Örneğin prodrom evresinde migren den bir ya da iki gün önce iştah artar, kişi daha çok su içip daha çok idrara çıkar, kabızlık sorunu da yaşayabilir, ensede sertlik veya ağırlık hissedebilir. Aura evresinde ise migren belirtileri bir takım nörolojik bozukluklar; görme duyma konuşma, uyuşma ve uzuvlarda karıncalanma şeklinde kendini gösterebilir. Atak evresinde sürekli bir baş ağrısı hali ve bunun sebep olduğu çeşitli ruh hali bozuklukları görülebilir. Işığa karşı hassasiyet gelişir kişi aydınlığa bakamaz karanlık bir ortamda bulunma isteği artar.

Ağrı üç ile sekiz saat arasında devam edebilir bazen daha fazla da olabilir. Postdrome ise atak sonrası evresinde ağrı atağından sonra kişi halsizlik kaslarda gevşeme enerji düşüklüğü gibi psikolojik olarak kendisini kötü hissedebilir. Bu evrelerin hepsini yaşamayan çok fazla migren hastası olduğunu söylemek mümkün. Çoğu hasta sadece bir evresindeki belirtilerle migren nöbetleri geçirmektedir Hangi evrede olduğunuzu migrenin kendini nasıl gösterdiğini nöroloji uzmanına anlatarak en doğru migren tedavisi yöntemi belirlenebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu