İnsülin hormonu ve İnsülin Direnci

İnsülin hormonu ve İnsülin Direnci

Hepinizin bildiği üzere, dışardan aldığımız besinleri sindirmek için ve  besinlerin kana geçişini sağlamak ve enerjinin depolanması gibi işlemlerde çok önemli bir görev üstlenen hormonlar vücudumuzun en önemli salgıları olarak hayati rol üstlenirler. Bir çok insan diyet yaparak kilo veremediğinden şikayet eder. Bunun nedeninin hormonlar olduğunu bilen çok az insan vardır. Hormonlar kilo alış verişini kontrol eden salgılar olduğu gibi yaşlanmayı, hastalanmayı, hastalıktan korunmayı ve daha bir çok görevi üstlenirler. Bu günkü makalemizde sizlere en önemli hormonlardan birisi olan insülin hormonunun işlevini anlatacağız.

 İnsülin hormonu ve İnsülin Direnci

İnsülin hormonu adı verilen hormon dışarıdan vücudumuza aldığımız yiyeceklerin daha doğrusu şekerli besinlerin enerji olarak hücrelerimize geçişine yardımcı olan anahtarlar olarak bilinirler. Yani karbonhidratların en küçük yapı taşının kandan hücreye geçebilmesi için insülin hormonu adı verilen muhafıza ihtiyaç vardır. Bu anahtar olmadan hücre kapısı açılmaz ve şeker, enerji vermek için içeri giremez. Kan içinde kalır ve kandaki şeker yoğunluğu böylece artar. Tahlil yapan bir şeker hastası kan sıvısında şeker oranının yüksek olduğunu görür. Çünkü pankreas organı insülin üretmemektedir ya da çok az üretmektedir. Bir başka ihtimal de üretilen insüline vücut cevap vermemektedir.

Kanda şeker birikince ne oluyor?

İşte en önemli nokta bu… Kanda şeker birikince ve hücreye geçiş sağlanamayınca damar içi plaklar oluşuyor, damar esnekliğini kaybediyor ve zamanla kalp krizi felç körlük gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkıyor. Kişi Diyabet Tip II. Denilen hastalığa yakalanıyor ve ömür boyu ilaç alıyor. Daha da kötüleşirse ve hiç insülin salgılanmazsa yani pankreas iflas ederse Diyabet Tip I. Hastalık başlıyor. Sonra insülin direnci gelişiyor ve kişi ne yaparsa yapsın kilo alıyor ve veremiyor. İnsülin direnci yüksek ise doktor yardımı almak gerekiyor.

Exit mobile version