Diş apsesi ağızınızda oluşmakta olan bakteriyel enfeksiyonların sonucunda meydana gelebilmektedir. Diş apsesi için yine antibiyotik kullanımları apsenin sebeplerine müdahale edilmeden önce doktorların yaraların onarılabilmesi ve yine apsenin hafifleyebilmesi için sık bir şekilde başvurmuş oldukları taktiklerden bir tanesidir. Diş apsesi, kök apseleri veya farklı bir ismi ile ağız apseleri de dişi sarmalamakta olan dokunun ağız içerisinde olan bakterilerin yükselmesi sebebi ile şişmesi olarak bilinmektedir. Diş apseleri genel olarak çürüyen dişlerin etraflarında olan dokularda ve yine diş köklerinden oluşabiliyor. Diş eti apseleri dişten bağımsız bir şekilde bir tek diş eti dokusunda görülür.
Diş Apselerinin Sebepleri
Diş apseleri genel olarak çürüyen dişlerin artan bakterilerinden dişi sarmakta olan dokunun aşınması ile meydana gelmektedir. Yine bu bakteriler diş etinde çeşitli şişliklere sebep olabilirler. Diş hekimleri yine çürük dişlere müdahale etmekten ziyade bu şişliklerin azalmaları ve yine operasyon edilecek bölgelerin bakterilerden temizlenebilmeleri için diş apsesi için antibiyotik tedavisi yaparlar.
Diş Apselerinin Belirtileri Nelerdir?
Diş apselerinin ana belirtileri dişinizde sürekli olarak ağrı ve çeşitli zonklamalar olarak kendisini belli etmektedir. Ağrı yemek yiyorken, soğuk veya sıcak içecekler içiyorken yükselebilir. Diş apsesi bunlara ek olarak kötü ağız kokusu beraberinde kendisini belli edebilmektedir. Bu bulgulardan biri veya bir kaçı ile karşı karşıya gelirseniz gece yarısı yine ağrımalara başlayan diş problemi yaşamamanız açısından bir diş hekimine mutlaka başvurmalısınız.
Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş apsesinin baş sebepleri olarak yine ağızınzdaki çeşitli bakteriler gösterildiği üzere acil bir şekilde antibiyotik tedavisine başlamalısınız. Bakteriyel diş apseleri açısından kullanılmakta olan antibiyotik çeşitleri genel olarak Amoxicilin, Metronidazole ve yine Clindamycin şeklinde sayabiliriz. Fakat her antibiyotik çeşidi de farklı bir çeşit tedavi sunuyor olduğu üzere hangi antibiyotiğin sizler için uygun olup olmadığını doktorunuza sorarak öğrenebilirsiniz. Zaten sizlere antibiyotik tedavisini kesinlikle doktorunuz başlatacaktır. Kendi kendinize çevrenizden antibiyotikler almamalısınız ve bu antibiyotikleri kullanarak sağlığınızı tehlikeye atmamalısınız. Her apse çeşidinin antibiyotiği değişim gösterebilir.