Çizgi Filmler Yararlı Mı?

Çizgi Filmler Yararlı Mı?

İnternetin hayatımızda yoğun yer almasıyla elektronik cihazlar da evlerimizdeki arkadaşlarımız konumunu aldı. Artık telefon, tablet, bilgisayar gibi elektronik aletler birer nesne değil de sanki evin diğer bireyleri oldular. Ancak çocuk yetiştirmede geri dönülmez problemler doğurup doğurmayacağı ise günümüzde önemli bir tartışma konusu.

Bilgisayar-Tablet Yerine Kitap mı?

Çocuklarımızın gelişiminde şüphesiz en önemli alanlardan biri de Bilişsel Gelişim alanıdır. Yani beyin-zekâ-bilgi gelişimidir. Ebeveynler olarak algısı düşük olan bir çocuk yetiştirmeye tahammülümüz yoktur. Aslında bunu bir başarısızlık-zafer paradoksu olarak da görenlerimiz çoktur. İşte tam da burada çocuklarımızın dil gelişimi önemlidir.

Çocuklar taklit yoluyla dil öğrenseler de akabinde düşünce ile dili birleştirerek yaşamalarına devam ederler. Bu nedenle dil, yalnızca bir iletişim aracı değil, aynı zamanda düşünsel bir araçtır. Küçük yaşlarda edinilen her birikim de bu iskeleti sağlamlaştırır. Dil kurallarına uygun her uyarıcı gibi videolar, çizgi filmler de çocukların dil gelişimini önemli ölçüde yükseğe çıkarır. Bu da bilişsel gelişimi, yani beyin-zekâ-bilgi-ifade becerisinde olumlu bir adım olur.

Çizgi Film İzleme Süresi Ne Kadar Olmalı ?

Çocukların yaşlarına göre ekrana bakma süreleri konusunda genel-geçer bir yargı hâkimdir. Bu  yaş*10 dk. olarak hesaplanabilir. Yani 5 yaşındaki bir çocuk 50 dk ekrana bakmalıdır.

Burada tekrar etmekte fayda görüyorum ki; ekrana bakma süreleri çocuklara göre değişkenlik gösterebilir. Aslolan izledikleri sürede beyinlerine ne kaydettikleri ve konuşulan dilin kurallarına ne ölçüde uyulduğudur. Yani iyi bir çizgi film, bir kitap veya bir öğretmen kadar olumlu etkili oluşturabilir.

Exit mobile version