Beyin iltihabı olarak bilinen ensefalit, nörolojik disfonksiyon olarak ortaya çıkan beyinde parankimininflamasyonu durumudur. Davranış ve kişilik bozuklukları, mental rahatsızlık, hareketlerde bozulma ve nöbet krizleri olarak kendini gösteren nörolojik disfonksiyondur.
Ensefalit Nedir?
Beyin iltihabı ya da diğer adıyla ensefalite bir miktar leptomeningeal tutulum olmaktadır. Yani beyin zarı tutulumu olmaktadır. Bu sebepten dolayı hastalığın adı meningeonsefalit olarak adlandırılır. Beyin iltihabına her zaman enfeksiyon sebep olmamaktadır. Bu duruma neden olan en etken virüslerdir. Bu virüsler arasında en sık rastlanılanlar enterovirüsler ve herpesvirüslerdir.
Beyin İltihabı Nasıl Fark Edilir?
Beyin iltihabı nörolojik disfonksiyona neden olmaktadır, birçok belirti olmaktadır ve klinik belirtiler ile belirlenmektedir. Bu belirtiler neden olan viral etkene, beynin etkilenen bölgesine ve hastanın bağışıklık sistemine bağlı olarak değişebilmektedir. Genel olarak akut başlangıç gösterir. Hastalarda en çok görülen belirtiler arasında ateş, baş ağrısı ve bilinçte olan değişikliklerdir.
Bu belirtilerin dışında davranışta gözlenen belirgin değişiklikler, halüsinasyon görme durumu, konvulziyonlar görülmektedir. Her yaşta görülebilen ensefalit, yeni doğan bebeklerde farklı olarak gözlemlenmektedir.
Yeni doğan bebeklerde; ateş, bulantı, nöbet, zayıf emme, batında distansiyon gibi akut bir hastalık olarak başlayabilir. Hastalığın seyir hızı oldukça fazladır ve kişide koma ve ölüme sebebiyete neden olur.
Nasıl Tespit Edilmektedir?
Beyin iltihabı tanısı tam teşekküllü bir muayene sonucu elde edilmektedir. Hastanın şikâyetleri dinlenip fiziki ve nörolojik muayene yapılması gerekmektedir. Öncelik olarak laboratuvar tetkikleri yapılmalıdır daha sonrasında ise lumbal ponksiyon yapılmalıdır.
Genelde beyaz olan beyin omurilik sıvısı incelenerek protein düzeyi ve normal glukoza bakılır. Beyin omurilik sıvısı incelenirken iltihaba neden olan viral etken ortaya çıkabilir. Ardından MRG ile beyin görüntüleme yapılmaktadır. Bu yöntem sayesinde beyinde tutuluma neden olan etken gözlemlenebilir ve neden olan viral virüs hakkında bilgi sahibi olmaya yardımcı olur.
Tedavisi Nedir?
Birden fazla beyin iltihabına neden olan etken olduğu için her tedavinin belirli bir yöntemi yoktur. Çoğu virüsün hala tedavisi olmadığı için bazı sebep olan etkenlerde tedavi özgün bir şekilde yapılmaktadır.
Öncelik hastanın yaşamını devam ettirmesi ve organların işlevini devam ettirmesini sağlamaktır. Elektrolit sıvıyı dengelemek, nöbetleri kontrol altına almak ve ateşin düşürülmesini sağlamak yapılan tedaviler arasındadır.
Herpessimpleks virüs enfektesi için asiklovir tedavisi, sitomegalovirusensefaliti inin gansiklovir tedavisi ve influenza nedenli beyin iltihabı için oseltamivir tedavisi kullanılmaktadır.