Moda

Beyaz Altın İle Sarı Altın Arasındaki Fark 

Beyaz Altın İle Sarı Altın Arasındaki Fark 

 

Altını gündemine en çok alanlar bayanlar gibi gözükse de, aslında onlara düğün zamanında ya da özel günlerde hediye olarak alan erkekleri daha fazla ilgilendiriyor. Kadınlar altının süs ve takı kısmı ile ilgilenirken, erkekler ayrıyeten fiyatı ile de alakadar oluyorlar. Böylelikle herkesi ilgilendiren ve zamanla değerinin düşüp arttığı altının birkaç çeşidi bulunuyor. Sarı altın ile beyaz altının her ne kadar isimleri aynı olsa da aralarında bulunan bir kaç tane ayırıcı özellik vardır. Onları şu şekilde sıralamak daha doğru olacaktır;

İçerik Farkı 

Altın, her ne kadar sarı altın ve beyaz altın diye ikiye ayrılsa da aslında sarı altın diye bir şeyin olmadığını ve onun aslının yeşil altın olduğunu iddia edenler de bulunuyor. İsim farklılıkları olsa da sarı altın ve beyaz altın arasındaki en büyük fark rengini değiştirecek içeriğe sahip olmalarıdır. Sarı altında daha fazla saf altın bulunurken, beyaz altının içerisine; çinko, radyum, gümüş gibi madenler de ekleniyor. Bu madenlerin eklenmesi sonucunda altının rengi daha beyaza dönük olduğu için beyaz diye isimlendiriliyor.

Fiyat ve Ayar Farkı 

Altının fiyatı hesaplanacağı vakitte itibarı alınan birkaç husus vardır. Bunlardan bir tanesi altına yapılan işleme yani harcanan emektir. Yapılan işlemeye göre altının da fiyatı artacak aynı zamanda daha şık ve zarif bir görüntü oluşturacaktır. Ancak böyle altınlar bozulduğu takdirde daha az fiyata bozdurulacağı için yani harcanan emek hesaba katılmayacağı için bu tür altınları sadece takı niyetiyle almak daha doğru olacaktır. Fiyatı etkileyen etkenlerden bir diğeri ise altının içerisine farklı madenlerin katılıp katılmadığıdır. Beyaz altına farklı madenler katıldığından dolayı ayarı sarı altına göre daha düşük olup, fiyatta bariz bir farkta yoktur.

Dayanıklılık Farkı 

Sarı altın ile beyaz altın arasındaki belki de en çok bilinen fark, beyaz altının içerisinde birkaç maden bulunduğundan dolayı onun sarı altına nazaran daha uzun ömürlü  olduğudur. Kolay kolay eğrilmez ve sarı altına göre daha sağlamdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu