Bebeklerde Doktor Kontrolü Hangi Periyotlarda Olmalı ?

Bebeklerde Doktor Kontrolü Hangi Periyotlarda Olmalı ?

 

Bebekler, cilt bakımından oldukça hassas canlılardır. Bebeklerin ve çocukların rutin sağlık kontrolleri için düzenli olarak doktor tarafından muayene edilmesi gerekir. Her muayene esnasında bebeğin boy, kilo ve baş çevresi not edilerek ortalama büyüme oranlarının karşılaştırılmasıyla analiz yapılır. Bu analizlerin not edilmesi sonucu bebekte oluşan herhangi bir bozukluk ya da hastalık halinde doktorların düzenli ve raporlu bir şekilde ilerlemesini sağlamaktadır.

Rutin kontrol olarak da sayılabilen bebek kontrollerinde hastalık durumu teşkil edilmez, sadece hastalık olunduğunda değil her ay düzenli olarak gidilmesi gereken zorunlu bir kontrol olarak geçer. Bebeğin kontrol altına alındığı doktor veya hemşire onun gelişiminde büyük rol olarak sayılarak sağlık kontrollerinin sıkılaşması gerektiğini savunmaktadır.

Doğum Sonrası Sağlık Kontrolü
Doğum, çoğu anne tarafından riskli bir durum oluştururken çoğu zaman da kolay bir süreç olarak adlandırılır. Bebeğin sağlıklı bir şekilde doğması için annenin her seferinde düzenli olarak kontrole gitmesi şart koyulmuştur. Bebekler oldukça hassas bir yapıya sahip olduğu için bebek bakımının da bir o kadar dikkat gerektiren bir uğraş olduğu görüşü savunulmaktadır.

Doğum esnasında bebeğin doğum kilosu, boyu ve baş çevresi incelenmeye alınacaktır. Ciddi sağlık sorunlarının kontrolü için yeni doğan tarama testlerine başvuru yapılmalıdır. Bebeklerin ilk aşılarını yapımı şart konulup Hepatit B aşısı genellikle doğumdan kısa bir süre sonra uygulanan aşı çeşididir.

Sağlık Kontrollerinin Aylara Göre Dağılımı
1-4 hafta aralığında yapılan sağlık kontrollerinde doktor veya hemşirelerin hem bebekle hem de ebeveynlerle ilgilenmesi gerektiği görüşü savunulmaktadır. Doktor, bebeğin gelişimini anlık olarak takip ederek herhangi bir hastalık ya da sorun teşkil eden kaza sonucunu kontrol ederek gerekli tedbirleri almaktadır.

6-8 haftada yapılan sağlık kontrollerinde hem bebeğin psikolojik gelişimleri incelenmekte olur hem de ebeveynlerin ruh sağlığının kontrolü gerçekleştirilir. Değerlendirme için zaman elde etmek amacıyla doktor kontrolünün randevu alınarak yapılması gerekir. Bebeğin nasıl beslenmesi hakkındaki görüşleri, uyku düzeni ve dil gelişimini belirleyen en önemli etken doktor olup düzenli yapıldığında herhangi bir hastalık durumu ortaya çıkmaz.

Exit mobile version