Anne - Çocuk

Bebeklerde Bağlanma Süreci 

Bebeklerde Bağlanma Süreci 

Bebekler ebeveynlerin kurdukları ilişki ve sevgi çerçevesinde gelişim göstererek yaş almaktadır. Bebekler kendileriyle ilgilenen insanlar arasında bir bağ oluşturarak kendini tanımaya ve anlamaya başlar. Bebeklik dönemi; oldukça hassas bir dönem olarak kayıtlara geçer. Bu evrede bebekle ilgilenen ve arasında bağ oluşturan kişi için hayat boyu izlerin taşınacağına bu insanlara karşı kurulacak ilişkilerin temelinin atıldığı evre olarak geçer. Bu nedenle bebekler bu kişiye karşı bağlanmaya başlamaktadır. Bağlanma, bebek ve bakım yapan arasındaki ilişkilerin arasında kurulan bir bağlantıdır. Yenidoğan bebeğin sık sık başvurduğu ve ihtiyaçlarını karşılayan kişi annedir.

Bağlanma Esnasında Yapılanlar
Bebek, temel ihtiyaçları karışlamak için en önemli etkenin anne olduğu bilincindedir. Açken, hastalık, rahatsızlık, mutluluk, rahatlama vb. durumlarda ağlayarak veya ağlayarak anneye ipucu vermeye çalışmaktadır. Bu durumda anne bebeğin ihtiyacının ne olduğunu anlayarak harekete geçmekte olup o doğrultuda güvenli bağlanmanın temelini atmaktadır. Bebeğin duygusal bakımı da bir o kadar önemli bir unsur olarak geçer.

Annenin tutarlı davranması, bebeğin saçlarını okşaması, ona sarılması ya da göz kontağı kurması bebeğin beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Anne tarafından bu davranışların sergilenmesi bebeğin güvenli ve huzurlu hissetmesinde en önemli etkendir. Bebek, yaş aldıkça anneye bağlılığı bir o kadar artar. Bebeğin davranış ve duygusal olarak kendini güvende hissetmesi zihin gelişimini olumlu yönde etki etmesini sağlar. Bebek bu sayede anneye daha çok bağlı kalır.

Bağlanmayı Etkileyen Faktörler

Bağlanmanın ilk adımı anne karnından başlamaktadır. Bebeğin ilk anne rahmine indiğinden itibaren bir bağ oluşarak annenin karnındaki canlıyı hissetmesi ve ona göre hareket etmesi bebeğin gelişimine zemin hazırlar. Bebeğin de anne tarafından değerli hissetmesine sağlamakta olup babanın da bu süreçte destek olunması şartı ve anne karnındaki etkileşimden yararlanması gerekir.

Bebek ve babanın sağlıklı bir etkileşim içerisinde bulunması oldukça önemli bir detay olarak geçmektir. Diğer adım ise bebek doğduktan sonra annenin etkileşimini sürdürmesi de önemli unsurlar arasında yerini almaktadır. Anne ve babanın bebek üzerinde büyük etkileri görülür.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu