Aralıklı oruç olarak adlandırılan İntermittent Fasting nedir? Genellikle 16:8 diyeti olarak uygulanmakta olan bu beslenme nasıl uygulanmaktadır? Aralıklı oruç diyeti herkes için uygun mudur? Faydaları ve zararları nelerdir? Şimdilerde oldukça popüler olan aralıklı oruç diyeti ile ilgili tüm detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.
16:8 Oruç Diyeti
Bu beslenme programını tercih eden kişiler gün içerisinde 8 saatlik zaman diliminde yemek yiyebiliyorken geride kalan 16 saatlik süre içerisinde oruç tutmaktadırlar. Genel itibari ile bu diyet programının kilo kaybının yanı sıra kronik hastalık riskinin düşmesine de destek olduğu iddia edilmektedir.
16:8 oruç diyeti, kilo vermek ya da daha sağlıklı olmak adına yapılan süre kısıtlamalı oruç türüdür. Oldukça popüler olan oruç diyeti ile ilgili bilinmesi gereken ilk şey, kararınızı ne kadar aç ya da tok hissedeceğinize göre değil, kısıtlı bir süre dilimine göre vermeniz gerektiğidir. Yemek yiyebildiğiniz kısıtlı süre zarfı içerisinde ise dikkatli davranmamanız uzun sürede geri tepebilecek bir risk taşımaktadır.
Aralıklı oruç diyetinde günün 16 saatinde su, çay ve kahve gibi şekersiz içeceklerin dışında bir şey tüketilmemesi gerekmektedir. Kalan 8 saatlik zaman diliminde ise öğünler tüketilir. Pek çok kişi oruç bölümü olan 16 saatlik süreye geceden oruç tutmayla başlamaktadır. Kahvaltı öğününü atlayan kişiler ilk öğünlerini günün neredeyse ortasında yiyerek yapmaktadırlar. Bu zaman zarfı içerisinde tüm gıdalar serbesttir. Fakat uzmanların tavsiyeleri, 8 saatlik yeme sürecinde kişinin sağlıklı ve kendisine uygun bir beslenme programına uymasıdır.
16:8 Oruç Diyeti Kilo Verdirir mi?
Yapılan bazı araştırmalara göre, 16:8 oruç diyeti uygulayan kişilerle kalori alımlarını basit bir şekilde azaltan kişiler arasında hemen hemen hiçbir fark yoktur. Bu araştırmalardan hareketle de kişilerin kalori saymak ya da oruç tutmak yerine hali hazırda yediklerinin beslenme kalitelerini arttırmaları gerektiği düşünülmektedir.
Buradaki asıl amaç mevcut programlar eşliğinde kilo veremeyen ya da kısıtlayıcı diyet programlarına uyum sağlamakta zorluk çekenlere farklı bir alternatif sunmaktadır.
16 Saat Oruç Tutmak Sağlıklı mıdır?
16:8 diyet programı gibi oruç tutma alternatiflerinin dayanağı, oruç tutmanın vücutta yer alan oksidatif stresi azaltarak, kronik hastalık ve inflamasyon riskini düşürdüğüne inanılmasıdır. Yapılan araştırmalara göre, oruç tutmanın sindirime, metabolik işleyişe, hormonlara ve hayati organlara mola verdirdiği tespit edilmiştir. Aslında vücudumuz, hücrelerimizin şekeri emmesine yardım edebilmek adına insülin salgıladığından, oruç tutmak, zaman içerisinde insülin direncine yatkınlığı azaltır. Kuşkusuz ki yüksek insülin düzeyi pek çok hastalık adına risk taşımaktadır.
Bununla beraber bir takım araştırmalar orucu, kötü kolesterolle de ilişkilendirmektedir. Çünkü oruç mide bulantısı, baş dönmesi yapabilir ve bu süreçlerde dehidrasyon ve düşük kan şekeri ortaya çıkabilir. Böyle durumlarla karşılaşmamak için diyetisyen kontrolünde olması daha sağlıklı ilerlemenize yardımcı olabilir.
Diğer taraftan bu diyet ile meydana gelebilecek düzensiz yeme tutumları da söz konusudur. Çünkü bu diyet programını uygulayanlardan bazılarında uzun oruç süresi ve ardından sınırlı yemek yeme durumu aşırı yeme alışkanlığı gelişmiştir.
16:8 Oruç Diyetini Denemeli misiniz?
Bu tamamen kişisel bir seçimdir. Daha da önemli olanı bireyin yaşam biçimi, mevcut hastalıkları ve metabolizması gibi unsular göz önüne alınarak bir uzman gözetiminde takip edilerek diyeti uygulamasıdır. Bu sebeple oldukça uzun açlık zamanlarını içeren bu tarz riskli beslenme programları yerine hayat biçiminizde farkındalık yaratmak ve yemek seçimlerinizi daha sağlıklı olanlar içerisinden yapmak gibi alternatifleri tercih etmeniz daha doğru olacaktır.