Sağlıklı Yaşam

Alzheimer Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Alzheimer Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Dünya üzerinde 26 milyondan fazla insanı etkisi altına almış olan bu Alzheimer hastalığına dair kesin olarak bir çeşit tedavi yöntemi veya ilaç yapılamamaktadır. Alzheimer tedavisi amacı ile bu sorunun sebebini hastalığın meydana çıkma nedenlerine net bir şekilde ortaya koyulamamasından kaynaklanıyor. Fakat sebepleri ve tedavisi üstünde çeşitli çalışmaların yoğun bir şekilde devam edildiği Alzheimer hastalığı açısından bu semptomları yavaşlatmakta olan çeşitli ilaçlar kullanılabiliyor. Hastanın yine ekonomik, sosyal durumu bu hastalığın ilerleme zamanı üstünde rol oynamaktadır. Alzheimer hastalığı vücudumuzda yenilenmesi asla mümkün olmamakta olan beyin hücreleri üzerinde hasara yol açtığı için oldukça geriye doğru iyileşme zamanı olmamaktadır. Fakat Alzheimer tedavisi amacı ile kullanılmakta olunan çeşitli ilaçlar bu hastalığın seyrini yavaşlatırken, hafıza kaybı ile oluşan endişe, huzursuzluk sorunlarını en aza indirebilmektedir.

İlaçlar Kolinerjik Sistemi Koruyor

Alzheimer tedavisinde kullanılmakta olunan ilaçlar kolinerjik sistemi korumaktadır. Alzheimer tedavisi amacı ile kullanılmakta oluşan çeşitli ilaçlar kusma, mide bulantısı gibi yan etkiler yapabiliyorlar. Yine hastanın idrak fonksiyonunu azaltan, zihin karışıklıklarına sebep olan ilaçlar da kullanılmaktaysa tedavi sırasında bu gibi ilaçlara mutlaka ara verilmelidir. Bütün dünya üzerinde birçok bilimsel çalışmalar yapılıyorken bu çalışmalar azda olsa ilerleme sağlanabilen Alzheimer tedavisi amacı ile kullanılmakta olan farklı bir yöntem ise östrojen hormonuna karşı yapılan çeşitli uygulamalar.

Östrojen Hormonu İle Tedavi

Alzheimer hastalığının hormonal çeşitli uygulamalar beraberinde tedavisi yine oldukça yeni olsa dahi östrojen hormonunun hastalığın ilerleme sürecini oldukça yavaşlattığı biliniyor. Alzheimer hastalığına yakalanmış olan ve uzun süredir bu hastalığı çeken hastalar oldukça iyi ve kapsamlı bir çeşit bakıma ihtiyaç duyarlar. Günlük işlerin dahi oldukça zor bir şekilde yapıldığı ilerleyen çeşitli vakalarda bir aktivite listesi oluşturulmalı ve yine günlük olarak bu listeye kesinlikle sadık kalınmalıdır. Alzheimer hastalarının eğer bir yardımcıları, onlara yardım eden birileri yoksa onların hayatları çok daha zor ve çok daha karmaşık hale gelebilmektedir. Bu nedenle kesinlikle onlar yalnız bırakılmamalılar. Eğer yalnız bırakılırsalar çeşitli ilaçların agresiflik gibi belirtilerinde kendilerinden çok yine çevresindekilere zarar vereceklerdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu