Aile içi şiddeti önleme merkezleri kurulmadan önce şiddete maruz kalan insanlarımız çok fazla vakit kaybediyordu. Bu sistem konu ile ilgili pek çok birimi tek çatı altında toplamıştır. Bu çatı altında farklı bakanlıklardan, akademiden, kolluk kuvvetlerinden ve barodan ilgili kişiler 7 gün 24 saat hazır bulunmaktadır. Örneğin bir kişi şiddete maruz kaldı ise karakola gitmeden doğrudan merkezlere gelip burada hazır bulunan kolluk kuvvetlerine başvurabilecektir. Merkezlerde, şiddet mağdurlarına hukuki ve psikolojik destek sunulurken, mesleki anlamda iş sahibi olabilmeleri için de mesleki eğitim desteği sunulmaktadır. Ayrıca çocuk ve çocuklu mağdurlar için özel oyun odaları hazırlanmıştır. Çocuğun diğer ihtiyaçları için gereken eğitim programları da merkezlerde sağlanmaktadır.
Aile içi şiddeti son projesi kapsamında sadece şiddet mağdurlarına değil şiddet uygulayana da tedavi hizmeti sunmaktadır.
Şiddet uygulayan kötü alışkanlıklarından ve psikolojik sorunlarından merkezler sayesinde kurtulabilecektir. Sağlık Bakanlığı’ndan ve kolluk kuvvetlerinden görevlendirilen yetkililer merkezde hazır bulundurulmaktadır.
Bilgi sağlamak amacıyla aile içi şiddete son vermek adına faydalı olacağı düşünülen bir ağ(network) oluşturulmuştur.
Bu sayede işin sadece uygulama yönüyle kalmayıp izleme ve takibinin de araştırılması hedeflenmiştir. Konu ile ilgili çeşitli bakanlıklardan gelen bilgilerin bir araya toplanması sağlanacaktır. Değerlendirme yapıldıktan sonra yapılacak analizler sonucunda pek çok sorunun nedenine ulaşılmaya çalışılacaktır. Bu sayede koruyucu ve önleyici tedbirlerin belirlenmesinde çok daha güçlü bir alt yapı kurulmuş olacaktır.
Daha önce bahsettiğimiz illerde kurulan aile içi şiddeti önleme merkezleri, bu illerde mağdurlara en kolay ulaşılabileceği düşünülen yerlere kurulmuştur. Aile içi suç ve şiddete maruz kalan kişi doğrudan merkezlere başvurabileceği gibi, alo 183 hattından da başvuru yapabilir.