Prof. Dr. Solmaz, masa başında çalışanları uyardı
Prof. Dr. Solmaz, masa başında çalışanları uyardı
Boyun ağrısı çekmek istemiyorsanız bunlara dikkat
Bilgisayar karşısında uzun süreli çalışmak ve masa başında yanlış pozisyonda saatlerce kalmak omurgaya yün binmesine neden olurken boyun ağrılarını da tetikliyor. Dikkat edilmediği takdirde bu ağrılar zamanla boyun fıtığına kadar gidebiliyor. Özellikle beyaz yakalı çalışanlar hayatlarının bir döneminde mutlaka şiddetli boyun ağrısıyla karşı karşıya kalabiliyor. Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlker Solmaz, boyun sağlığını korumak için masa başında çalışanlara önerilerde bulundu.
Boyun düzleşmesi, boyun fıtığı, boyun omurgasında kireçlenme ve birçok hastalığa yol açabilen boyun ağrıları günümüzde en çok masa başında çalışanlarda ve bilgisayar kullananlarda görülüyor. Saatlerce aynı pozisyonda çalışmak ve uzun süre ekrana bakmak boyun kaslarını gerebildiği gibi omurgayı da olumsuz etkiliyor. İlerleyen dönemlerde bu ağrılar enseye, başa, sırta, kollara, ğöğse kadar yayılabiliyor.
Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlker Solmaz boyun ağrılarının ilerlememesi ve cerrahi aşamaya gelmemesi için masa başında, bilgisayar karşısında çalışanlara önemli uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Solmaz, önerilerini şu şekilde sıraladı:
- Bilgisayar karşısında çalışırken koltuk göz hizasına gelecek şekilde ayarlanmalı,
- Masa başında ara ara gevşeme egzersizleri yapılmalı,
- Uzun saatler boynu aynı pozisyonda tutmak ağrıya sebebiyet verebilir kısa molalar verilmeli,
- Masa başında ya da ayakta telefonla konuşurken telefon kesinlikle kafa – omuz arasına sıkıştırılmamalı,
- Araç kullanırken kafa desteği sağlanmalı,
- Boyun bölgesindeki gerilmeler kasların zorlanmasına neden olabilir, ani boyun hareketlerinden kaçınılmalı,
- Baktığımız obje vücudun tam karşısında göz hizasında olmalı, bakmak için boynu eğmek, bükmek ve hızlıca çevirmek hasar oluşturabilir bu durumlardan kaçınılmalı,
- İş yerinde uzun saatler klima karşısında kalınmamalı,
- Boyunda üç günü geçen şiddetli ağrı durumu varsa mutlaka bir uzman desteği alınmalıdır.