Mantarlı Tırnak Batması
Ayak tırnaklarında oluşan mantarlar ve batmalar ciddiye alınması gereken problemlerdir. Bu sorunlar bir iç organ rahatsızlığından meydana gelmesinin yanı sıra, bir tırnaktan diğerine de çok çabuk bulaşabilen rahatsızlıklardır. Doktorlar bazen sadece tırnaklara bakarak akciğer ya da karaciğerlerde bir problem olup olmadığı konusunda şüpheye düşebilir. Tırnak batması ve mantar oluşumu erken tanı için birçok hastalığın habercisi olabilmektedir.
Tırnak Batması Bulaşıcı Bir Sorun Mudur?
Başka sorunlar olabildiği gibi, tırnağın kendine ait sorunları da olmaktadır. En sık rastlananlardan biri olan tırnak mantarı, bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Zaman içinde hem diğer tırnaklara hem de parmak aralarına bulaşabildiği gibi, yakın çevreniz için de her zaman bir bulaşma riski olan rahatsızlıklardandır.
Tırnak Batması Belirtileri Nelerdir?
Zaman içinde kalınlaşıp, kesmesi zorlaşan tırnaklar mantarın habercisi olabilmektedir. Zamanla değişen tırnak rengi (genelde sarı ya da yeşil), tırnak yüzeyinde gözle görülen çizgilenmeler, şekil bozuklukları, tırnak batması gibi belirtilerle gün yüzüne çıkan mantar, ağrı ya da bir rahatsızlık oluşturmadığı için teşhiste gecikmelere sebep olurlar.
Mantar oluşumunun etkisi ile kalınlaşan tırnaklar bir yandan da zayıflayıp, gücünü kaybederler. Bu zayıflama sonucu tırnak çatlamaları, uçlarda dökülmeler görülür. Zaman içinde bu problemler görülen tırnaklarda tırnak batmaları ve beraberinde diğer enfeksiyon risklerini getirirler.
Tırnak batmalarının da birçok farklı sebepleri olabilmektedir. Derin kesilen tırnak, yanlış ayakkabı seçimi, travmalar, hamilelik ya da şişmanlık gibi birçok sebeple görülen tırnak batmaları, mantara da eşlik eden bir cilt sorunudur.
Tırnak Batması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tırnak batmaları kişinin günlük hayat kalitesini etkileyen, yürüme ve iş yapma gibi durumlarda sürekli rahatsızlık verebilen bir problemdir. Tırnak batması tedavisi için en yerinde önerilerin başında, düz ve derin olmayan bir kesim yapılması ardından kenarlardan törpülenerek sivri bir nokta bırakılmamasıdır.
Tırnak batmalarında tedavi 2 şekilde olabilmektedir. Tırnak batmasının derecesine göre seçilen bu yöntemler, hastaların sorunlarını ortadan kaldırmak için uygulanan yöntemlerdir. Erken teşhis edilmiş tırnak batmaları, ılık antiseptikli suda 15 dakika bekletilmesi ile başlar, sonrasında batma oluşan bölgeye antibiyotikli pomad uygulaması çoğu zaman hastaları rahatlatır.
Tırnak köşelerinden enfeksiyon bulgusu ya da akıntı gibi sorunlar olan tırnaklarda ise, batık tırnak tedavisi olarak enfeksiyon tedavisi de yapılır. Hastaya ayak banyoları ve ayak antibiyotik uygulamaları da önerilmektedir.