Göz tansiyonu, gözün içinde bulunan sıvının iyi bir şekilde boşalmamasından dolayı görme sinirinin zarar görmesidir. Halk arasında karasu ya da glokom olarak da bilinir. Hiçbir belirti vermeden sinsi bir şekilde ilerleyen göz hastalığı, tedavi edilmediğinde körlüğe neden olabilir. Göz doktoru yapacağı muayene sonrası değerlerinizi yüksek görürse, göz tansiyonunun belirtilerini incelendikten sonra tedavi yöntemleri uygular.
Göz Tansiyonu Kimlerde Görülür?
Göz tansiyonu yaş farkı gözetmeksizin herkeste görülebilir. Gözün içinde bulunan basınç normalden yüksekse, daha hızlı gelişir. Göz yaralanması, gözde tümör, iltihap, miyop, diyabet (şeker) ve guatr hastalığı olan kişiler risk altındadır. 40 yaşının üstündeki kişilerde sıklıkla görüleceğinden dolayı yılda bir kez, ailesinde genetik olarak böyle bir rahatsızlık varsa daha sık göz tansiyonuyla ilgili muayene yaptırması gerekir.
Göz Tansiyonunun Belirtileri
Baş ağrısı
Bulanık görme
Geceleri ışıkta halka görme
Televizyon izlerken göz ağrısı
Görme kaybı
Gözde kızarıklık
Bulantı ve kusma
Gözde büyüme
Işık hassasiyeti
Göz Tansiyonunu Arttıran Faktörler
Ailede göz tansiyonu hastalığı geçiren bir kişinin olması (genetik)
40 yaşının üzerindeki kişiler
Yüksek diyabet hastalığı
Kansızlık
Yüksek-düşük kan basıncı (tansiyon)
Miyop, hipermetrop gibi göz hastalıkları
Migren
Gözde yaralanmalar
Göz Tansiyonunda Erken Tedavinin Önemi
Göz tansiyonu hastalığında görme kaybı oluşacağından erken tedavi önemlidir. Göz muayenesi sırasında rastlanan göz içi yüksek basınç, hastalığın ilk belirtisi olabilir. Göz sinirleri, göz içi basınç, görme testi yapılarak göz tansiyonu hastalığının önüne geçilebilir.
Göz Tansiyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Doktoruna giderek muayene olabilirsiniz. Uygulanacak ilk tedavi ile göz tansiyonu hemen geçmez. Muayene ve kontroller sonrası görme kaybı engellendikten sonra tedavi edilir. Başlangıç esnasında ilaç tedavisi uygulanabilir. Göz tansiyonu ilerlemişse, cerrahi müdahaleler yapılır.