Gebeliğin 15. haftasında neler olur? Gebeliğin 15. haftasında bebek büyüdükçe karın büyümeye başlar ve bebeği çevreleyen amniyotik kese ve amniyotik sıvı gibi yapılar büyür. Bazen, karın bölgesinde, dışarı çıkmaya başlayan bir acı hissedebilirsiniz. Bu ağrıyı hafifletmek için bacaklarınızı biraz kaldırıp dinlenmek mantıklıdır.
Gebeliğin 15. haftasından itibaren ciltte kaşıntı oluşabilir. Karnınıza kokusuz bir nemlendirici sürerek, pamuklu giysiler giyerek ve soğuk bir duş alarak kaşıntıyı hafifletebilirsiniz. Özellikle gece kaşıntısı şiddetli ise bir doktora görünmelisiniz. Nadiren, cildin kaşınmasına “sarılık” olarak bilinen karaciğerin bir durumu neden olabilir. Ancak hamilelik döneminde kaşıntı yaşayan kadınların büyük çoğunluğunun hormonal değişikliklere bağlı olduğu unutulmamalıdır.
15. Gebelik Haftasında En Sık Görülen Belirtiler Nelerdir?
Hamile kadınlar çeşitli semptomlar yaşayabilir. Gözlenen semptomların sayısı ve şiddeti elbette kadından kadına değişecektir. Hamilelik sırasında en sık görülen semptomlardan biri ayak kramplarıdır. Bazı kadınların geceleri uyanan şiddetli krampları vardır. Gün içinde bacaklarınızı çalıştıran egzersizler baldır kramplarını önlemeye yardımcı olabilir.
15. Haftada Bebeğin Hareketlerini Hissedebiliyor Musunuz?
Hamileliğin 15. haftasında bebek yaklaşık bir elma büyüklüğündedir. Bu hafta bebek yaklaşık 12 cm boyunda ve 85 gram ağırlığındadır. 15 Bu hafta bebeğinizin kemikleri kulaklarınızda gelişmeye başlar. Bu nedenle bebek sesi ilk kez duymaya başlar. Bu süre zarfında bebek, annesinin kalp atışlarını, bağırsak seslerini ve dış sesleri duyabilir. 15 haftada bebeğin gözleri bağlanacak, ancak bebek ışığı hissedebilecek ve tepki verebilecek.
Gebeliğin 15. Haftasının Riskleri Nelerdir?
- Hafta da dahil olmak üzere ikinci Trimesterde gebeler, bebekleri için sorun oluşturabilecek tıbbi öykü ve genetik durumlarına göre takip edilmelidir. Geç gebelik, bebeğin kilit organları olan kalp, akciğerler, böbrekler ve beynin çalışmaya başladığı zamandır. Bu nedenle bu dönemde bebeğin organ fonksiyonu ultrason ile izlenmelidir.
İkinci Üç aylık dönemde düşük yapma şansı, ilk üç aylık döneme göre daha azdır. Ancak enfeksiyonlar, plasental veya uterus yapısal anormallikleri düşüklere neden olabilir. En sık görülen geç komplikasyon servikal zayıflıktır. Rahim ağzı olarak da adlandırılan rahim ağzı, rahmi vajinaya bağlayan yapıdır. Rahim ağzı olması gerekenden daha zayıf ve zayıf olduğunda buna servikal zayıflık denir.